LITE HISTORIA


 Vi hade länge sökt en herrgård som skulle befinna sig på cirka en timmes bilfärd från huvudstadsregionen. När vi efter att ha besökt flera möjliga objekt körde in på Töyryläs gårdsplan år 2007, kändes det som om vi äntligen hade kommit hem. Vi blev genast förtjusta i att karaktärsbyggnaden befann sig i sitt ursprungliga skick och i det idylliska gårdstunet som sidobyggnaderna utgjorde. Vi fick genast känslan av att detta var precis vad vi hade sökt. De förra ägarna av Töyrylä hade länge haft gården som sitt privata hem, men på grund av hög ålder ville de söka sig till en mindre bostad.


Till Töyryläs färgrika historia bör nämnas både omnejdens rikaste män på 1500-talet, födseln av Jean Sibelius släkts anfader, internationell handel och mejeriverksamhet samt en konkurs i början av 1900-talet.


Under flera århundraden har Töyrylä varit i privat ägo, herrgården har erbjudit en utkomst i flera generationer och dess nuvarande karaktärsbyggnad från början av förra århundradet har erbjudit en förträfflig miljö både som hem och för ett omfattande socialt liv.

______________________________________________________


Ortens rikaste husbonde

På 1500-talet bodde Björn Jönsonsson här åren 1546-1573 som hemmansägare. I Artjärvis silverskattlängd från år 1571 nämns hans son Simo som den rikaste husbonden i Artjärvi. Hans förmögenhet uppgick till 94 1/2 mark, och bestod av penningförmögenhet (2 skålpund koppar), boskap (sju stycken över 4-åriga kor, två stycken 2-åriga kor, tre kalvar, en häst, får, bockar och svin). Hästar var på den tiden mycket värdefulla (10 mark) och utgjorde alltså ca 10 % av förmögenheten!


______________________________________________________


En fläkt av Finlands historia


Sibelius-släktens urhem

Jean Sibelius farfars farfar Matti Martinpoika (Matts) föddes som den yngsta sonen i huset. I skuggan av en granhäck i Töyryläs park har man rest en obelisk till åminnelse av släkten och graverat texten ’Tässä maan kamarassa ovat suomalaisen säveltäjämestarin sukupuun juuret’ (I denna jord befinner sig rötterna till den finländska mästarkompositörens släktträd). Minnesmärket avtäcktes 12.6.1921 på årsdagen av Matti Martinpoikas 200-års födelsedag i närvaro av en tusenhövdad publik.


Internationell handel och mejeriverksamhet.

I början av 1900-talet blomstrade den internationella handeln. Trävaror, faner och biffkor utgjorde basen för handeln och en omfattande mejeriverksamheten inleds. År 1904 står den nya karaktärsbyggnaden på Töyrylä färdig. Byggnaden är uppförd i nyrenässans stil. En av de första bilarna i bygden, en Studebaker, skaffades också till Töyrylä under dessa år. En ny mejeribyggnad byggs 1918, samtidigt som den internationella handeln utvidgas och produktionen av ost inleds 1919.


År 1928 gick Töyrylä herrgård i konkurs. Man hade kraftigt utvidgat den internationella handeln och ostproduktionen. Den viktigaste handelspartnern var Tyskland. Töyryläs dåvarande ägare Laine tänkte spara på kostnaderna och själv transportera ostprodukterna till Tyskland på våren då isarna smultit. För att göra större vinst ville han exportera osten utan mellanhänder. Tyvärr visade det sig att hans handelskompanjon i Tyskland inte var på plats för att ta emot ostförsändningen. Detta ledde till att hela årsproduktionen av ostar blev förvarades i ett olämpligt lager över sommaren, vilket resulterade i att alla ostar förstördes.


Konkursboet köptes av Kalle Vuorenalho, som fortsatte verksamheten ända in på 1970-talet, då mejeribyggnaden såldes åt bröderna Wennström. Istället för ostar började bröderna tillverka vattenfärger. Verksamheten pågår fortfarande och är faktiskt den enda vattenfärgfabriken i hela Norden.Minnesmärke över släkten Sibelius

©Erja Lempinen

Hedersvakt vid Jean Sibelius 70-års födelsedag i December 1935

Festtåget i samband med avtäckandet av Sibelius minnesmärke

Sibelius fest

Töyryläs hosbonde Kalle och hans fru Hilma Vuorenalho

(v.1931 Suomen kartanot ja suurtilat)

Pages by

© prod(a)raidat.fi